Sunday, June 3, 2007

Κυρ – Γιάννης


Χθες το βράδυ έπεσα επάνω στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Βιβλίου, στην παραλία. Μεταξύ των γνωστών – αγνώστων επισήμων προσκεκλημένων, λοιπών παρατρεχάμενων και κόσμου, αναγνώρισα τον Γιάννη Κυριακίδη. Την τελευταία φορά που άκουσα το όνομά του, πριν από ένα δίμηνο περίπου, ο φωτορεπόρτερ – σύμβολο αυτής της πόλης, ήταν στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Δε μου έκανε εντύπωση που τον είδα χθες εκεί, πάλι στις επάλξεις, με τις δύο μηχανές του ανά χείρας. Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο, πεισματάρη, να είναι παρών στο ρεπορτάζ, να σέρνει μαζί του μια αλουμινένια σκάλα και να σκαρφαλώνει επάνω για να τραβήξει τις καλύτερες φωτογραφίες –κι αυτό στα 80 του, ή περισσότερα χρόνια, τίποτα δε σου κάνει εντύπωση. Την αλουμινένια σκάλα χθες δεν την είχε μαζί του.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων και ενώ είχε αρχίσει η τελετή, έφτασε ένας –αργοπορημένος – παλιός βουλευτής της πόλης. Ο κυρ – Γιάννης τον πλησίασε, τον αγκάλιασε και προσπάθησε να τον τραβήξει φωτογραφία. Και τότε δάκρυσε. Πήρε το πρόσωπο του παππού μια πολύ λυπημένη έκφραση και από τα μάτια του άρχισαν να τρέχουν δάκρυα. Ξαναπροσπάθησε να τραβήξει τη φωτογραφία και τότε άρχισε να κλαίει. Κανείς από τους γνωστούς – αγνώστους επισήμους και λοιπούς και κατάλαβε το παραμικρό. Ο κυρ – Γιάννης πλησίασε τον παλιό βοηθό του, τον Αλέξανδρο, και του ζήτησε, κλαίγοντας, να τραβήξει το βουλευτή φωτογραφία. Ο Αλέξανδρος τον αγκάλιασε και τον παρηγορούσε, μα ο κυρ – Γιάννης συνέχισε να προσπαθεί να τραβήξει φωτογραφίες κλαίγοντας. Μόλις πλησίαζε η φωτογραφική μηχανή το πρόσωπό του, εκείνος δάκρυζε.

(Δεν ξέρω τι με πιάνει όταν βλέπω ηλικιωμένους να δακρύζουν και να κλαίνε. Στεναχωριέμαι, πονάει η ψυχή μου, που λέει και η μάνα μου. Πιο πολύ λυπάμαι όταν κλαίνε οι ηλικιωμένοι παρά τα παιδιά. Ίσως επειδή τα παιδιά έχουν την ελπίδα του μέλλοντος, ενώ οι ηλικιωμένοι όχι).

Πλησίασα τον Αλέξανδρο και τον ρώτησα γιατί ο κυρ – Γιάννης κλαίει. «Στεναχωριέται που μετά το εγκεφαλικό δε βλέπει καλά και δεν έχει τη δύναμη να τραβάει φωτογραφίες. Σηκώνει, λέει, τη μηχανή και τραβάει μόνη της. Αύριο ξαναμπαίνει στο νοσοκομείο». Ανατρίχιασα.

6 comments:

Кроткая said...

κι εγώ στεναχωριέμαι όταν βλέπω ηλικιωμένους να κλαίνε...

Anonymous said...

Πριν μερικές ημέρες, χτύπησε το τηλέφωνο συναδέλφου. Ήταν ο κυρ-Γιάννης. Μου το ΄δωσε και μου είπε:
-Φώναξέ του: Ου, αρκούδα!
Δεν το ΄κανα. Με το συνάδελφο δεν έχω πολλά πάρε δώσε, αλλά και κολλητός μου να ήταν, δε θα το έκανα. Και ξέρουν στο κωλοσίναφο ότι την πλάκα δεν τη φοβήθηκα ποτέ.
"Έλα κυρ-Γιάννη", του είπα. "Μάλλον λάθος τηλέφωνο πήρες", για να πω και κάτι, να μην μιλάει ο άλλος στο βρόντο. Και του ΄δωσα το όνομά μου.
-Συγνώμη παιδάκι μου. Έπαθα εγκεφαλικό, όπως ξέρεις και δεν βλέπω καθαρά, μου απάντησε...
Έγινα ακόμη πιο χάλια.\
Μπορεί να λένε ότι ο κυρ-Γιάννης τη θέλει την πλάκα κι ότι όλα αυτά που του κάνανε ήταν η ζωή του, αλλά αυτό -αν και δεν το πιστεύω- ίσως να ισχύει για έναν-δύο από όλους αυτούς. Για μένα, όμως, που είμαι τουλάχιστον 20 χρόνια μικρότερός του, που αυτός και κάποιοι σαν αυτόν με πήραν από το χεράκι και μου έμαθαν πώς να κάνω επιτόπιο ρεπορτάζ, θα είναι ο κυρ-Γιάννης. Δε θα γίνει ποτέ "η αρκούδα"
Γιατί εκείνοι, οι κοντινοί του, μπορεί να μην τη βλέπουν, εγώ, όμως, που είμαι μακριά του,διακρίνω καθαρά τη λύπη στα μάτια του, όταν του κολλούν το παρατσούκλι.

diastimata said...

Ωραίο σινάφι!
Α, στην ευχή, κωλο-Νοέμβριε! Δευτεριάτικα μας έφτιαξες!

november said...

@όλοι: Υπάρχει ευαισθησία κάτω από τη σκληρή επιφάνεια... ;ΡρΡ

charlie alexandra said...

ti oraia pou tha eniothe an to diavaze to memorandum sou noevmrie omos... kai pou de tha to diabasei, einai mia poli glikeia eisfora to oti to egrapses...
mouts

Anonymous said...

A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片