Sunday, November 25, 2007

Τρίλημμα


Νομίζω ότι περνάω την κρίση της μέσης ηλικίας λίγο πριν τα 30 μου. Ή μήπως είναι η κρίση των 30; Μα, δεν είμαι καν 30. Του χρόνου θα γίνω. Όπως και να ‘χει περνάω μια φάση που είναι βασανιστική. Είμαι έτοιμη να δώσω μια, να τα γκρεμίσω όλα και να αρχίσω από την αρχή. Νιώθω το αίμα πάλι να κυλάει στις φλέβες μου στην προοπτική της μετακόμισης. Της μετακίνησης. Της κίνησης. Επιτέλους λίγη κίνηση!

Έντεκα χρόνια μετά, πιάσαμε ταβάνι σε αυτή την πόλη. Τι άλλο να κάνεις; Τι άλλο σε κρατάει; Και τι σε διώχνει. Όλα αυτά ζυγίζεις. Α, και τι θέλεις. Κυρίως το τι θέλεις.

Τι σε κρατάει: Είσαι καλή στη δουλειά σου. Σε εμπιστεύονται και σε θέλουν, τα πας καλά, τα λεφτά που παίρνεις είναι ονειρεμένα.

Τι άλλο να κάνεις: Τίποτα. Να περιμένεις δέκα χρόνια να γίνεις προϊσταμένη/διευθύντρια. Το θέλεις αυτό; Όχι.

Τι σε διώχνει; Ο εαυτός σου. Οι προσωπικοί σου δαίμονες. Αυτά που δε μπορείς να αντιμετωπίσεις κατάματα. Η αλήθεια, που την είδες πρόσφατα γυμνή μπροστά σου και ήταν άσχημη και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια άσχημη γύμνια, που δεν είναι ερεθιστική ούτε καν προκλητική. Που είναι απωθητική.

Τι θέλεις; Να μη σκέφτεσαι. Να βρεις πάλι έναν στόχο, έναν προσανατολισμό. Να συνεχίσεις να έχεις στόχο, γιατί στην πορεία τον έχασες.


Ποιο είναι το πρόβλημα; Το ρίσκο. Δίνεις μια, τα διαλύεις όλα, ΟΛΑ. Αρχίζεις από την αρχή, από το μηδέν. Καλά, όχι από το μηδέν, από το +1. Αλλά είσαι στο +5 και μπορείς να φτάσεις στο +6 από εδώ που είσαι. Ποτέ όμως στο +10. Ξεκινάς λοιπόν πάλι από το +1, αλλά δίνεις στον εαυτό σου την προοπτική του +10, έστω του +9. Μπορεί να μην το φτάσεις ποτέ. Μπορεί να μη φτάσεις ποτέ ούτε στο +5 που είσαι τώρα. (λες;). Αλλά μπορεί και να φτάσεις.


Μήπως το βάζεις στα πόδια; Μήπως είναι καιρός; Και γιατί αυτό το κείμενο έχει τον τίτλο τρίλημμα;

9 comments:

Кроткая said...

εγώ δεν τολμώ να γίνω δηλητηριώδης, γιατί θα με πάρει κι εμένα η μπάλα.

δεν είναι κρίση των 30 και σίγουρα όχι της μέσης ηλικίας (αυτή είναι στα 40, χαζή, έχουμε καιρό ακόμα!!!)

diastimata said...

Φύγε! Όσο μπορείς κι όσο είναι καιρός!

Μαριλένα said...

Σαν φίλη μου, σου λέω "φύγε"

Σαν κόρη μου, σου λέω "μείνε"



εσυ αποφασίζεις :)

σε φιλω, καλησπέρα :))

NY ANNA said...

Πριν από 2 και κάτι χρόνια, τα τίναξα όλα στον αέρα, μάζεψα τη ζωή μου σε 13 κούτες, τις στρίμωξα σε ένα φορτηγό και... μηδένισα το κοντέρ.
Ζόρικα, αλλά δεν το μετανιώνω στιγμή. Γιατί μετά τα ζόρια,
έχουν έρθει και τα όμορφα.
Όπως και το τίμημα, βέβαια!
Να στο συμβουλέψω;
Μπαααα, δεν μου αρέσουν οι συμβουλές.
Αν όμως αντέχεις να μηδενίσεις,
αν μπορείς και το κόστος, αν
αντέχεις και τη χαρά, τότε δώστου να καταλάβει... μικρή!΄
Όλη η ζωή μπροστά σου, ακόμα!
Φιλάκι!

Кроткая said...

επανέρχομαι, γιατί όπως καταλαβαίνεις το θέμα με καίει αρκετά.

έχω φύγει μπόλικες φορές, και δνε έχω μετανιώσει, είναι ρίσκο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς πού πας.

αλλά είσαι πολύ μικρή για να μην φεύγεις. στο καλό λοιπόν!!!

november said...

@όλους: Πολύ, πολύ, πολύ, πολύ ευχαριστώ που πήρατε λίγο χρόνο και διαβάσατε την ουσία αυτού του κειμένου. Ξέρω ότι καταλαβαίνετε ακριβώς σε ποια ψυχολογία είμαι. Και ευχαριστώ που καταλαβαίνετε.

(Θα επανέλθω σύντομα με τα δηλητηριώδη κείμενά μου. Ετοιμάζω κατόπιν έρευνας με gay φίλη, νέα Φυλή της Νύχτας για, τι άλλο; Τη φυλή των θαμώνων των gay bar. Αμέσως μόλις κάνω τη μπαρότσαρκα!).

kanataki said...

έχεις ονειρεμένο μισθό????


υγ διαβάζω μια εκατομμυριούχα διαβάζω μια εκατομμυριούχα!!!!!

υγ άλλος για αθήνα?????
υγ το τραμ ξεκινάει σε κανά εξάμηνο
υγ κρατάτε και καμιά μπουγάτσα να μας δουν με καλό μάτι!

Anonymous said...

Καλησπέρα Νοέμβρη και πάλι!!και γώ έτσι νιώθω...αν και δεν έχω μπεί ακόμη στα τριάντα...(τον ερχόμενο Μάιο θα μπώ)...και με πιάνει υστερία και μόνο στην ιδέα αυτή... δεν ξέρω το γιατί...είναι ίσως η πρώτη κρίσης ηλικίας που συμβαίνει αρχικά...(γιατί αργότερα έρχονται κι άλλες δυνατότερες-στα 45 και κάτι;;;).....ίσως....είναι ίσως η ενοχλητική (πάρα πολύ),συνειδοποίηση,ή ανάλυψη ευθυνών...και το ότι η εφηβία,και η παιδική ηλικία έφυγε ανεπιστρεπτί;;και ότι πλέον πρέπει να σκέφτομαι και να δρώ ως υπέρ-ενήλικας πια;; και όχι σαν παιδάκι;;δεν ξέρω ίσως είναι λίγο από όλα πιστέυω...μπορεί να είναι και η απαίσια συνειδοποίηση ότι ο χρόνος περνά...και φέυγει και ότι δεν γίνεται να γυρίσει ξανά πίσω ότι και αν κάνουμε..(και ας έλεγε ο συμπαθέστατος Άιστάιν ότι γίνεται!).......Με αγάπη,Αθανασία.

Anonymous said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.