Sunday, March 23, 2008

Στέλιος


Από τη δική μου πλευρά, η ιστορία μου με το Στέλιο ήταν πολύ απλή. Σχεδόν απλοϊκή. Τον γνώρισα σε μια από τις νυχτερινές εξορμήσεις μου, με κάρφωσε (με το βλέμμα στην αρχή), με πλησίασε (ήταν πολύ ευγενικός είναι η αλήθεια, σχεδόν συνεσταλμένος), του έδωσα το τηλέφωνό μου. Γιατί του το έδωσα; Ο Στέλιος είναι ίσως ο ωραιότερος άντρας που έχω γνωρίσει (αν και ξανθός). Ψηλός, τεράστια μπλε μάτια, διαπεραστικό βλέμμα, γυμνασμένος (γυμναστής γαρ) και επιπλέον δε διέκρινα ίχνος αλαζονείας και η προσέγγισή του δε με πρόσβαλε στο ελάχιστο. Την επόμενη ημέρα μου έστειλε μια καλημέρα (στην οποία απάντησα) και αργά το απόγευμα μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βγούμε ένα από τα επόμενα βράδια. Στάθηκε τυχερός γιατί ήταν η εβδομάδα με τα ρεπό μου και ένα βράδυ μεσοβδόμαδα βρεθήκαμε. Παρά την εντυπωσιακή του εμφάνιση και τους καλούς του τρόπους, δε μου έκανε το "κλικ". Λίγο το κρασί όμως, λίγο η μακριά αποχή μου από το σπορ (πήγαιναν σχεδόν 2 μήνες) καταλήξαμε στα κόκκινα σεντόνια μου. Αυτό (χωρίς την έξοδο και το ποτό προηγουμένως), συνεχίστηκε για αρκετό καιρό και το μοτίβο ήταν το εξής:

Στέλιος: «Θα βγούμε αύριο»;

Νοέμβριος: «Δουλεύω, θα τελειώσω στις 12, δεν έρχεσαι από το σπίτι κατά τις 2»;

- «Τα μεσάνυχτα»;

- «… τα μεσάνυχτα είναι στις 12. 2, είναι μετά τα μεσάνυχτα. Είναι απλώς νύχτα».

- «Γιατί στις 2 αφού τελειώνεις στις 12;

- «Θα πάω για ποτό με μια φίλη, να κάνω κι ένα μπάνιο μετά»…

Ο Στέλιος νόμιζε ότι είχαμε σχέση. Περίεργη μεν, σχέση δε. Τηλεφωνούσε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, ρωτούσε για την υγεία μου, για τη δουλειά μου, για την οικογένειά μου, με έπαιρνε αγκαλιά τις νύχτες, με κοιτούσε όταν κοιμόμουν, μου έτριβε την πλάτη στο μπάνιο. Ο Στέλιος ερωτεύτηκε μια γυναίκα που δεν είχε γνωρίσει στ’ αλήθεια. Ίσως μάλιστα αυτός ήταν ο λόγος: Το μυστήριο, που δε ήταν μυστήριο, ήταν απλώς αδιαφορία. Όταν όμως μια γυναίκα δεν είναι ερωτευμένη, ο έρωτας του άντρα είναι καταπιεστικός. Υποθέτω το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα. Ήθελε να γνωρίσει τους φίλους μου, να πηγαίνουμε κινηματογράφο, για φαγητό, εκδρομές τα Σαββατοκύριακα.

Σ’ εμένα είχε ήδη αρχίσει να λείπει το άδειο κρεβάτι μου, που το αποζητούσα όλο και πιο συχνά. Και, δύο μήνες μετά την πρώτη μας νύχτα, είπα στο Στέλιο να μην ξανάρθει. Όχι γιατί δεν ήθελα έναν άντρα στο κρεβάτι μου. Επειδή δεν ήθελα έναν ερωτευμένο άντρα.

Νομίζω ότι πολύ πρόσφατα ήμουν εγώ ο «Στέλιος» σε μια «σχέση». Μόνο χωρίς το κομμάτι με τα «μεσάνυχτα» - ελπίζω.

Ο Στέλιος ξεροστάλιαζε κάτω από το σπίτι μου με τη μηχανή σχεδόν κάθε βράδυ για 20 μέρες. Μετά μάζεψε την αξιοπρέπειά του και εξαφανίστηκε από τη ζωή μου. Ευτυχώς, εγώ την έσωσα (την αξιοπρέπεια) από την πρώτη μέρα.

Καλά...


...
αυτό δεν το είδε κανείς;

(εκτός από 'σενα Διαστήματα, μη βαράς!)

Friday, March 21, 2008

Η ώρα είναι 6



κι εσύ, ψάχνεις ακόμη να παρκάρεις.
οδηγός και κινηματογραφιστής: Νοέμβριος-
συγχωρήστε-μου-το-κούνημα


viewed best with sound support ;-)

Friday, March 14, 2008

My heart



H lizz που λέγαμε. Τη γνώρισα πρόσφατα και σας τη συστήνω.
Από σήμερα ανεβάζω status (κατά facebook). Λοιπόν...
november has to not forget to breathe. In... out...

Sunday, March 9, 2008

Παιχνιδάκι


Ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση της Τουλίπας και (αντι)γράφω:

(Στο απόσπασμα ο Κα, Τούρκος ποιητής και πολιτικός εξόριστος που έχει επιστρέψει στην Τουρκία, περιγράφει στον Λατζιβέρτ τί σκεφτόταν όταν ζούσε στη Γερμανία και εστίαζε την προσοχή του σε έναν Γερμανό, στο δρόμο).


«Αυτό που είχε σημασία, δεν ήταν οι δικές μου σκέψεις γι’ αυτόν – προσπαθούσα να φανταστώ τι σκεφτόταν εκείνος για ‘μένα, για να δω με τα δικά του μάτια την εμφάνισή μου, τα ρούχα μου, τις κινήσεις μου, την περπατησιά μου, την ιστορία μου, από πού ερχόμουν και πού πήγαινα, ποιος ήμουν. Ήταν πολύ δυσάρεστο αυτό το συναίσθημα, αλλά μου είχε γίνει συνήθεια. Όχι πως ένιωθα ταπεινωμένος, καταλάβαινα όμως γιατί ένιωθαν ταπεινωμένα τα αδέλφια μου…»

(Άντε, και λίγο ακόμη:)

«Τις πιο πολλές φορές δεν είναι ο Ευρωπαίος που μας περιφρονεί. Κοιτάζοντας εμείς αυτόν, περιφρονούμε τον εαυτό μας. Δε μεταναστεύουμε μόνο για να γλιτώσουμε από την τυραννία του σπιτιού μας, αλλά και για να φτάσουμε στα βάθη της ψυχής μας».

Ορχαν Παμούκ – «Χιόνι», Εκδόσεις Ωκεανίδα

Οι περισσότεροι έχετε παίξει, άρα όποιος θελει... παίρνει σκυτάλη!

Πάρε με μαζί σου



Νομίζω πώς ακούω τον ήχο της φωνή σου
κάποτε χόρευα μαζί σου
κάτω απ' τον ήλιο τέτοιο φως
θυμάμαι πώς κοιτούσες, πώς...

Πάρε με στη χώρα που χορεύουν όλοι, όλοι, όλοι, όλοι, όλοι, όλοι, όλοι, όλοι, όλοι, όλη μέρα

περάσαν τόσα καλοκαίρια
χωρίς να καταλάβω πώς
ανατινάζεται το φως
τις Κυριακές τα μεσημέρια

Πάρε με μαζί σου

Thursday, March 6, 2008

Τι είδα στο συλλαλητήριο


(αφού πήγα, να μην πω;)

Το έγραψα και στο blog του Γάτου. Το συλλαλητήριο (για τον Καρατζαφέρη μιλάμε, το άλλο ήταν «συγκέντρωση»), ήταν κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό, μαγικό, πολύ πολύ διασκεδαστικό, εντελώς στο πνεύμα των ημερών, σκέτο καρναβάλι. Αν διαλέξεις να το δεις έτσι. Αν το δεις αλλιώς, ήταν τρομακτικό και θα μπορούσα να πονοκεφαλιάζω με τις ώρες, όπως τότε που είχα δει την ταινία «Das Experiment» - όσοι δεν την είδατε, να τη δείτε, μην εξηγώ τώρα.

Γιατί διασκέδασα: Είδα μακεδονομάχους και αναρωτήθηκα από πού ξεπατίκωσαν οι «Μεγαλέξανδροι» τις στολές, είδα γιαγιάδες και παππούδες ντυμένους με παραδοσιακές μακεδονικές στολές να φωνάζουν πόλεμο, είδα ένα άλλο καρναβάλι που ντύθηκε στρατιώτης ή κάτι τέτοιο (συγχωρήστε μου την άγνοια των βαθμών στο στρατό), άκουσα να φωνάζουν από τα μεγάφωνα: «μαζευτείτε μπροστά από την εξέδρα, να φαινόμαστε πολλοί, είμαστε πολλοί, να το δουν και οι ξένοι…», είδα βουλευτές του κόμματος να αντιμετωπίζονται ως άλλοι «Σάκηδες», μόνο που στη θέση των έφηβων κοριτσιών είδα υπερήλικες κυρίες, είδα και τραγουδιστές (τον εξής έναν, που κάπου είπε ότι πρέπει να πάρουμε τα αεροπλάνα και να μπουκάρουμε)…

Τώρα που το ξαναφέρνω στο μυαλό μου, νομίζω πως περισσότερο τρόμαξα: Είδα πιτσιρικάδες να κυματίζουν ελληνικές σημαίες και να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα. Είδα ένα κορίτσι, πιο μελαχρινό και από κατσιβέλα στο τέλος του καλοκαιριού, με χτυπημένο tattoo στο λαιμό της τη… σβάστικα (– και αναρωτήθηκα, τι θα μετρούσε περισσότερο αν τη μπαγλάρωναν νεοναζί στη Σκανδιναβία, το χρώμα του δέρματός της ή το τατουάζ της;), είδα μια ομάδα πιτσιρικάδων να μπαίνει στο χώρο του συλλαλητηρίου φορώντας μπουφάν συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ κάτι, και περικεφαλαίες και ξυρισμένα κεφάλι(ανάμεσά τους μια όμορφη, ξανθή πιτσιρίκα που τα μαλλιά της έπεφταν ως τη μέση της μέσα από την περικεφαλαία που φορούσε), είδα έναν γνωστό μου εκεί γύρω στα 23 που το ξέρω από μωρό να φωνάζει συνθήματα με τους φίλους του κι αυτός και μου δήλωσε: «Ξεγράφτηκα από τη ΔΑΠ, τώρα είμαι ανεξάρτητος». Χμμμ…

Είδα παρακμή, είδα περιθώριο. Και αυτή η εικόνα, δεν είναι η εικόνα της διεκδίκησης που θα θέλαμε. Είναι καρναβάλι και είναι κρίμα. Γιατί σήμερα στο Euronews είδα εικόνες από αυτό το καρναβάλι.